Nietypowe zraziki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Roladki ze schabu nadziewane kapustką, ogórkiem i papryką z pysznym pomidorowym sosem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg schabu
    • Kilka listków kapusty włoskiej
    • 1 papryka czerwona
    • 3 ogórki konserwowe
    • Sól
    • Pieprz
    • Mąka pszenna do panierki
    • Olej do smażenia
    • Koncentrat pomidorowy
    • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Nietypowe zraziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Liście kapusty wrzucamy do wrzącej wody na kilka minut lub do mikrofali na 1 minutkę.
    Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cienkie podłużne paski.
    Ogórki również kroimy wzdłuż na 4 części.
    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • kapusta 2. Na każdym kawałku mięsa układamy połowę lub ¼ liścia w zależności, jaki jest duży, musi przykrywać prawie całe mięso.
  • warzywa 3. Na kapuście kawałek papryki oraz ogórka.
  • zrazy 4. Zawijamy brzegi i zwijamy w roladki.
  • panierka 5. Panierujemy w mące pszennej.
  • zrazy 6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • zrazy 7. W garnku gotujemy wodę około ½ litra i przekładamy roladki, gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.
  • roladki 8. Po ugotowaniu przekładamy roladki do naczynia a sos przelewamy przez sitko do rondelka.
  • sos 9. Wlewamy koncentrat pomidorowy i wsypujemy zioła, dwie minutki gotujemy.
  • roladki 10. Sosem polewamy roladki.
    Danie gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy