Nieziemska sałatka z kapustki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tę sałatkę pierwszy raz jadłam u teściowej - od pierwszego kęsa mnie urzekła! :) prędko więc wzięłam od niej przepis i oto dziś dzielę się nim z Wami:)

  • 15 min

Składniki:

  • WARZYWA:
    -3 kg kapustki białej (najlepsza młoda:)
    -4 marcheweczki
    -1 duża cebulka
    -1/3 szkl. cukru
    -1 duży ząbek czosnku

    ZALEWA:
    -1/2 szkl. cukru
    -1 szkl. oleju
    -3/4 szkl. octu
    -2 łyżki soli

Nieziemska sałatka z kapustki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustkę szatkujemy cienko, marcheweczki albo ścieramy na tarce o dużych oczkach, albo jak ja, kroimy w cienkie paseczki. Cebulkę oczywiście szatkujemy drobno, a czosnek albo drobniutko kroimy, albo wyciskamy.
  • 2. Wszystkie warzywa oraz 1/3 szkl. cukru mieszamy razem.
  • 3. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i zagotowania.
  • 4. Gorącą miksturą zalewamy nasze warzywka i mieszamy. Przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy "do góry nogami". Kiedy przestygną, wstawiamy do lodówki i mamy pyszną sałatkę do obiadu.

Porady

Sałatka nie wymaga pasteryzowania, ale należy przechowywać ją w lodówce. W takiej postaci może "koczować" w lodówce nawet do 3 m-cy.

Komentarze

Podobne przepisy