Niezwykłe jajko sadzone

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby

Kremowe żółtko posadzone na usmażonym białku, całość uzupełnia słony smak kawioru i soczysta natka pietruszki. Sekret tego jajka tkwi w jego zamrożeniu przed dalszą obróbką.

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • w przeliczeniu na 1 jajko:
    jajko, najlepiej z domowej wiejskiej hodowli
    łyżeczka czerwonego kawioru
    natka pietruszki
    olej do smażenia

    podpieczone pieczywo do podania

Niezwykłe jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do woreczka strunowego. Wkładamy do zamrażarki co najmniej na 12h, by dobrze zamarzły.
  • image-0pq4yoc 2. Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.
  • image-1wnc7x1 3. Gdy jajka rozmarzną oddzielamy białka od żółtek. Białka smażymy na rozgrzanym oleju. Za pomocą foremek do smażenia jajek możemy nadać im ozdobny kształt np. gwiazdki, kółka lub kwiatka.

    Na usmażonym białku układamy kawior. Na tak przygotowanym spodzie układamy żółtka.
  • 4. Dekorujemy natką i kawiorem. Podajemy z podpieczonymi kromkami chleba.

Porady

Żółtko jest pysznie kremowe, dlatego najlepiej smakuje, gdy je rozsmarujemy na grzance z kromki chleba. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy