Nigiri sushi z krewetką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Nigiri sushi chociaż wygląda na jedno z najprostszych w wykonaniu, to tak naprawdę takie nie jest. Za to moim zdaniem jest najsmaczniejsze.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ryż do sushi: 2 szklanki
    - ocet ryżowy: 2 łyżki
    - cukier: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - krewetki: 10 sztuk
    - pasta wasabi: 1 sztuka

Nigiri sushi z krewetką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ryz do sushi : Ryż płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy, aż wsiąknie całą wodę. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut żeby doszedł . Przygotowujemy zaprawę – 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, podgrzewamy do rozpuszczenia na patelni. Studzimy. Ryż rozkładamy równomiernie drewnianą łyżką na płaskiej tacy, czy talerzach pozostawiamy tak do ostygnięcia. Skrapiamy gotową zaprawą i mieszamy dokładnie.
  • 2. Krewetki nadziewamy na patyczki/wykałaczki tak by się nie zwinęły. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Osączamy i usuwamy pancerzyki, nóżki it. Przecinamy w pół, tak by nie przeciąć skórki. Z ryżu robimy wałeczek, nakładamy odrobinę wasabi i dociskamy krewetkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy