Niskosłodzony dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pyszny, aromatyczny i wspaniały smak lata zamknięty w słoiku.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg mocno dojrzałych truskawek
    sok z 1/2 cytryny
    około 1 kg cukru
    3 x 40 g konfiturex 3:1

Niskosłodzony dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Niskosłodzony dżem truskawkowy 1. Do dużego garnka dajemy umyte i oczyszczone truskawki bez szypułek - większe owoce pokrojone i stawiamy na ogniu by truskawki puściły sok.
  • Niskosłodzony dżem truskawkowy 2. Następnie wsypujemy konfiturex i dokładnie mieszamy. Kiedy truskawki zaczną się rozpadać to zdejmujemy z ognia i miksujemy do pożądanej konsystencji po czym ponownie dajemy na ogień, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia dżemu.
  • Niskosłodzony dżem truskawkowy 3. Gotowy gorący dżem szybko przekładamy do wyparzonych słoiczków.
  • Niskosłodzony dżem truskawkowy 4. Napełnione słoiki gorącym dżemem zakręcamy i ustawiamy do góry dnem by przestygły.
  • Niskosłodzony dżem truskawkowy 5. Po chwili gdy słoiczki przestygły odwracamy je już normalnie i gdy całkiem staną się zimne to wynosimy do chłodnego i ciemnego miejsca.

Porady

z podanych proporcji wyszło mi 14 słoiczków o pojemności 400 g

Komentarze

Podobne przepisy