Niskosłodzony dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka dajemy umyte i oczyszczone truskawki bez szypułek - większe owoce pokrojone i stawiamy na ogniu by truskawki puściły sok.
2.Następnie wsypujemy konfiturex i dokładnie mieszamy. Kiedy truskawki zaczną się rozpadać to zdejmujemy z ognia i miksujemy do pożądanej konsystencji po czym ponownie dajemy na ogień, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia dżemu.
3.Gotowy gorący dżem szybko przekładamy do wyparzonych słoiczków.
4.Napełnione słoiki gorącym dżemem zakręcamy i ustawiamy do góry dnem by przestygły.
5.Po chwili gdy słoiczki przestygły odwracamy je już normalnie i gdy całkiem staną się zimne to wynosimy do chłodnego i ciemnego miejsca.
Porady
z podanych proporcji wyszło mi 14 słoiczków o pojemności 400 g
Komentarze