Naleśniki z nutką meksyku

0 (0 ocen)

Naleśniki rodem z kuchni Meksyku są pyszną propozycją na obiad.

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 szklanki mąki kukurydzianej
    1 szklanka mleka mleka
    2,5 szklanki wody
    1/4 łyżeczki soli
    1 jajko
    nadzienie:
    1/2 kg mięsa mielonego
    1/2 pęczka kolendry
    4 pomidory
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1/2 puszki kukurydzy
    sól
    pieprz
    papryka mielona ostra

Naleśniki z nutką meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na naleśniki: Wymieszać razem obie mąki i sól, dodać jajko oraz wodę i mleko, ubić gładkie ciasto. Usmażyć troszkę grubsze naleśniki.
  • naleśniki z nutką meksyku 2. Nadzienie: Na patelni podsmażyć mięso w trakcie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobniutko posiekany czosnek, do podsmażonego mięsa dodać pomidory pokrojone w kostkę(wcześniej obrane ze skórki), przecier pomidorowy, posiekaną i kolendrę i kukurydzę odsączoną z zalewy, całość wymieszać i doprawić do smaku ma być wyraźnie pikantne, następnie wszystko dusić na małym ogniu około 5 min.
  • naleśniki z nutką meksyku 3. Gorące nadzienie nałożyć na podgrzane naleśniki i zwinąć w ruloniki, podawać na gorąco

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy