Brownies to bardzo popularne na Wyspach ciasto. Mogę polecić je początkującym, gdyż nie da się go zepsuć - naturę ma nieudaną! Zaspokaja głód na czekoladę na bardzo długo! Więcej słodkości u mnie na blogu : chceupiec.blogspot.com! :)
60 min
Składniki:
200 g posiekanych orzechów laskowych, przyrumienionych na patelni
115 g gorzkiej czekolady
85 mlecznej czekolady
125 ml roztopionego masła
70 g nutelli
125 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g cukru
3 niewielkie jajka
Nutella brownies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nutellę, gorzką i mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania lśniącej masy. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Kolejno wbijamy po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Wsypujemy orzechy i mieszamy do połączenia z masą. Niewielką blaszkę (u mnie 20x30cm) wykładamy folią aluminową i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Brownies będzie mokre i lepkie, ale nie powinno być surowe! Smacznego! :)
Komentarze