Nutella w dwóch odsłonach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetna alternatywa dla kupnego masła czekoladowego. I na pewno zdrowsza

  • 30 min

Składniki:

  • 80g orzechów (ja pomieszałam laskowe i migdały)

    tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

    pół szklanki mleka

    6 łyżek cukru pudru

    2 łyżeczki masła

    dodatkowo - kilka herbatników

Nutella w dwóch odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aby zmiękły. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy na drobno.

    Szykujemy miskę do kąpieli wodnej. Rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Następnie dodajemy mleko, cukier puder i masło. Gotujemy, aż wszystko ładnie się rozpuści i razem połączy. Dodajemy orzechy. Dalej trochę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Konsystencja nie będzie do końca "stała", można spokojnie przelać to do słoiczków. Po ostygnięciu stwardnieje, tak, że łatwo będzie ją rozsmarować.

Porady

Dodatkowo - po przestudzeniu nutelli, ale gdy jeszcze nie zgęstnieje można dodać pokruszone herbatniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy