Nutellinka malinowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniały letni deser.

  • 40 min

Składniki:

  • Spód:
    - 350 g herbatników petitków
    - 1 średniej wielkości słoik kremu Nutella

    Nadzienie:
    - 200 g śmietanki kwaśnej 12%
    - 800 ml kremówki 30%
    - 16 g cukru waniliowego
    - odrobina cukru
    - 6 łyżeczek żelatyny
    - 3 galaretki malinowe

Nutellinka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zemleć na drobny pył, dokładnie wymieszać z Nutellą. Powstałą gęstą masę przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia max. 26 cm. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody, wystudzić, dodać do ubitej kremówki i jeszcze chwilę razem ubijać. Kwaśną śmietanę równomiernie rozłożyć na spodzie nutellowym w tortownicy, a na niej ubitą kremówkę. Zagotować 3 szklanki wody. Rozpuścić w niej galaretki, wystudzić, wymieszać z owocami. Gęstniejącą galaretkę delikatnie rozprowadzić na kremówkowej warstwie, wstawić do lodówki.

Porady

Tort nalepiej podać po 6 h wyziębienia w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy