Pstrąg łososiowy z pomidorkami cherry i ziemniakami na parze

0 (0 ocen)

Słodko-kwaśna ryba w połączeniu z ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi na ciepło. Gotowanie na parze pozwala zachować w produktach większość witamin.

Składniki:

  • 400 g. fileta z pstrąga łososiowego
    1 łyżka słodkiej musztardy
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    szczypta soli
    3 gałązki pomidorków koktajlowych cherry
    8 średniej wielkości ziemniaków
    świeżo mielona sól
    świeżo mielony pieprz

Pstrąg łososiowy z pomidorkami cherry i ziemniakami na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pstrąg łososiowy 1. Pstrąga myjemy ,osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy na zgrabne porcję.
  • pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-cytrynowej 2. Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny , pieprzem cytrynowym i solą.
    Nacieramy rybę , odstawiamy na 1-2 h. do lodówki.
  • Ziemniaki gotowane na parze 3. Pomidorki koktajlowe myjemy.
    Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w ćwiartki.
    W naczyniu go gotowania na parze , parowarze układamy ziemniaki , oprószamy je świeżo mieloną solą i pieprzem.
  • pomidorki koktajlowe gotowane na parze 4. Oddzielnie kładziemy pomidorki koktajlowe
  • pstrąg łososiowy gotowany na parze 5. oraz pstrąga łososiowego.
    Gotujemy 25-30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy