Obiadowe buraczki z orzechami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna i bardzo zdrowa surówka obiadowa z gotowanych buraczków. Przyprawione odrobiną tymianku i rozmarynu.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 szt buraki czerwone
    ocet winny
    tymianek
    rozmaryn
    Sól morska
    pieprz biały Prymat
    olej roślinny
    6 łyżek orzechów włoskich
    1 łyżeczka cukru

Obiadowe buraczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny octu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ścieramy buraczki na tarce jarzynowej duże oczka. Chłodzimy. Orzechy włoskie siekamy dużym nożem i dodajemy do buraczków . Buraczki solimy do smaku. Dodajemy odrobinę octu i cukru. Mieszamy buraki mają być słodko kwaśne.
  • 2. Dodajemy pieprz do smaku. Następnie dodajemy olej i wszystko razem mieszamy. Tymianek i rozmaryn rozcieramy w ręce i dodajemy do sałatki. Mieszamy i chłodzimy.

Komentarze

Podobne przepisy