Obiadowe mięsko w sosie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Prosty przepis uniwersalny dla każdego mięska.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,szynki,łopatki lub boczku
    3 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki
    3 łyżki śmietany słodkiej 18%
    3 łyżki zimnej wody
    2 kostki mięsne
    sól,pieprz,papryka słodka

Obiadowe mięsko w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawione mięsko. 1. Mięso pokroić w plastry.Obsypać solą,pieprzem i papryką.Ułożyć w pudełku,zamknąć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Pokrojona cebula i czosnek 2. Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek drobno posiekać.Podsmażyć i wyłożyć na miseczkę.
  • Początek gotowania 3. Mięso podsmażyć na tłuszczu z obu stron.Przełożyć do garnka,dodać podsmażoną cebulę.Kostkę rozpuścić w 1/2 litra wrzątku i zalać mięso.Przykryć i gotować na małym ogniu 1.5 godziny.Drugą kostkę rozpuścić w szklance wody i dolać po upływie pół godziny.
  • Gotowy sos. 4. Gdy mięso będzie miękkie (lekko się rozpada)wyjąć delikatnie na talerz.Mąkę wymieszać z wodą i śmietaną(może być sama woda) i zaklepać pozostały w garnku wywar.W razie potrzeby doprawić.Włożyć mięso i chwilę poddusić w sosie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy