Obiadowe mięsko w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w plastry.Obsypać solą,pieprzem i papryką.Ułożyć w pudełku,zamknąć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
2.Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek drobno posiekać.Podsmażyć i wyłożyć na miseczkę.
3.Mięso podsmażyć na tłuszczu z obu stron.Przełożyć do garnka,dodać podsmażoną cebulę.Kostkę rozpuścić w 1/2 litra wrzątku i zalać mięso.Przykryć i gotować na małym ogniu 1.5 godziny.Drugą kostkę rozpuścić w szklance wody i dolać po upływie pół godziny.
4.Gdy mięso będzie miękkie (lekko się rozpada)wyjąć delikatnie na talerz.Mąkę wymieszać z wodą i śmietaną(może być sama woda) i zaklepać pozostały w garnku wywar.W razie potrzeby doprawić.Włożyć mięso i chwilę poddusić w sosie.
Komentarze