Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe

0 (0 ocen)

Gotowe szaszłyki podajemy jako dodatek np. do ryży. Łosoś otulony cukinią smakuje pysznie, do tego soczyste pomidory i mamy pyszne danie:). Szaszłyki można także przygotować na grillu!

Składniki:

  • Składniki na 5 sztuk:
    • 300 gram świeżego łososia,
    • 1-2 małe cukinie,
    • 0,5 czerwonej papryki,
    • około 15 pomidorków koktajlowych,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • zioła prowansalskie,
    • sok z cytryny,
    • olej rzepakowy do smażenia,
    • 1 czerwona cebula

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany łosoś 1. Łososia kroimy w grubą kostkę. Pokrojonego skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem.
  • pokrojona cukinia 2. Cukinie myjemy, osuszamy a następnie dzielimy na cienkie plasterki. Najwygodniej pokroić ją za pomocą obieraka do warzyw. Gotowe plasterki oprószamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • zawijanie 3. W przygotowane plasterki zawijamy kostki łososia.
  • przygotowanie papryki i pomidorow 4. Pomidorki myjemy i osuszamy. Paprykę dzielimy na kwadraty.
  • nabijanie 5. Tak przygotowane składniki nabijamy naprzemiennie na przygotowane patyczki do szaszłyków.
  • smażenei 6. Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzaną wykładamy pokrojoną na mniejsze części cebule oraz przygotowane szaszłyki. Smażymy je z każdej stromy do momentu jak łosoś będzie miękki. Ryba jest szybka w obróbce cieplej, więc danie bardzo szybko jest gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy