Gotowe szaszłyki podajemy jako dodatek np. do ryży. Łosoś otulony cukinią smakuje pysznie, do tego soczyste pomidory i mamy pyszne danie:). Szaszłyki można także przygotować na grillu!
Składniki:
Składniki na 5 sztuk:
• 300 gram świeżego łososia,
• 1-2 małe cukinie,
• 0,5 czerwonej papryki,
• około 15 pomidorków koktajlowych,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• zioła prowansalskie,
• sok z cytryny,
• olej rzepakowy do smażenia,
• 1 czerwona cebula
Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia kroimy w grubą kostkę. Pokrojonego skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem.
2.Cukinie myjemy, osuszamy a następnie dzielimy na cienkie plasterki. Najwygodniej pokroić ją za pomocą obieraka do warzyw. Gotowe plasterki oprószamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
4.Pomidorki myjemy i osuszamy. Paprykę dzielimy na kwadraty.
5.Tak przygotowane składniki nabijamy naprzemiennie na przygotowane patyczki do szaszłyków.
6.Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzaną wykładamy pokrojoną na mniejsze części cebule oraz przygotowane szaszłyki. Smażymy je z każdej stromy do momentu jak łosoś będzie miękki. Ryba jest szybka w obróbce cieplej, więc danie bardzo szybko jest gotowe.
Komentarze