1.Do miski wsypać łyżkę mąki i wlać pół szklanki wrzącego mleka, wymieszać. Po ostygnięciu dodać rozpuszczone z cukrem drożdże ,pół szklanki ciepłego mleka, 5 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe mleko,żółtka, sól, i stopniowo mąkę.Wyrabiać ręką ok. 10 min. Dodać rozpuszczone i ostygnięte masło i olej, ew. alkohol.Dalej wyrabiać ok. 10 min. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na ok 0,5 -1 cm wycinać krążki, zostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Komentarze