Obwarzanki z czarnym sezamem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Idealne na śniadanie dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
    20g świeżych drożdży,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    50g masła,
    300ml ciepłego mleka,
    szczypta soli,
    1 łyżka czarnego sezamu,
    jajko do posmarowania.

Obwarzanki z czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pokruszone drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    2. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto.
    3. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze porcje. Z ciasta formujemy około 15 cm cienkie wałeczki. Dwa wałeczki łączymy ze sobą na jednym z końców i razem zaplatamy. Końce zaplecionych wałeczków łączymy ze sobą tworząc okrągły obwarzanek. 
    4. Obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Obwarzanki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy