Obwarzanki z czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pokruszone drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze porcje. Z ciasta formujemy około 15 cm cienkie wałeczki. Dwa wałeczki łączymy ze sobą na jednym z końców i razem zaplatamy. Końce zaplecionych wałeczków łączymy ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
4. Obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Obwarzanki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze