Odmładzający murzynek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dzięki dodatkowi marmolady nie wysycha

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny do pieczenia
    3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    1 - 1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
    50 gram suszonych jagód goji
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    5 łyżeczek kakao (lub więcej)

Odmładzający murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę- przesiać, odłożyć.

    W garnku - cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Dodać powidła/dżem, jagody goji i wymieszać łyżką.

    Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

    Piec 45 minut do godziny w temperaturze 180°C w formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (piekłam w formie o średnicy 25 cm). Polać polewą kakaową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy