odrywaniec z morelową konfiturą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

puszyste bułeczki z konfiturą morelową z dodatkiem wiórków kokosowych

  • 2 godz.

Składniki:

  • konfitura morelowa
    wiórki kokosowe
    masło
    ciasto:
    mąka 3 szklanka
    drożdże 1 opakowanie suchych
    żółtka 3 szt
    mleko ciepłe 1 szklanka
    cukier puder 1/2 szklanki

Odrywaniec z morelową konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    żółtka ubijam na puch z cukrem pudrem ;do misy robota wsypuję przesianą mąkę dodaję suche drożdże,mleko dolewam do ciasta i wyrabiam na niskich obrotach do momentu połączenia się składników, następnie podwyższam o jeden stopień prędkość i 10 minut wyrabiam, ciasto ma być gładkie i lśniące.
    ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę ,z ciasta wycinam szklanką krążki kładę po 1 łyżeczce konfitury na krążek,zlepiam formując kulki(wielkości piłki tenisowej) dno okrągłej formy wykładam papierem do pieczenia zaś boki smaruję masłem ,układam raz przy razie bułeczki ( lużno bułeczki urosną ) smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi.
    15 minut rosną ,póżniej do piekarnika na 45-50 minut (180 stopni C )

Komentarze

Podobne przepisy