Odrywaniec z morelową konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
żółtka ubijam na puch z cukrem pudrem ;do misy robota wsypuję przesianą mąkę dodaję suche drożdże,mleko dolewam do ciasta i wyrabiam na niskich obrotach do momentu połączenia się składników, następnie podwyższam o jeden stopień prędkość i 10 minut wyrabiam, ciasto ma być gładkie i lśniące.
ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę ,z ciasta wycinam szklanką krążki kładę po 1 łyżeczce konfitury na krążek,zlepiam formując kulki(wielkości piłki tenisowej) dno okrągłej formy wykładam papierem do pieczenia zaś boki smaruję masłem ,układam raz przy razie bułeczki ( lużno bułeczki urosną ) smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi.
15 minut rosną ,póżniej do piekarnika na 45-50 minut (180 stopni C )
Komentarze