Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem.
W rondelku rozpuszczamy 20 gram masła, dodajemy 40 gram cukru i mieszamy, a następnie smarujemy powstałą masą dno tortownicy. Ananasa obieramy, kroimy w sporą kostkę i również układamy na dnie.
Do sporej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, resztę cukru, proszek do pieczenia i budynie. Mieszamy łyżką.
Do mniejszej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Wlewamy składniki mokre do suchych, mieszamy. Wlewamy masę do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Gdy ciasto trochę przestygnie, odwracamy je przy użyciu talerza.
Komentarze