Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Szybka i owocowa wersja jogurtowca do góry dnem.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ▸400 g truskawek
    ▸1 galaretka truskawkowa
    ▸500 g jogurtu greckiego
    ▸sok z połowy cytryny
    ▸4 łyżki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody
    ▸ cukrem pudrem wedle uznania dosłodzić (u mnie zmielony słodzik)

Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.
    3. Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
    4. Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.
    5. Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa „zleje” się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy