▸400 g truskawek
▸1 galaretka truskawkowa
▸500 g jogurtu greckiego
▸sok z połowy cytryny
▸4 łyżki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody
▸ cukrem pudrem wedle uznania dosłodzić (u mnie zmielony słodzik)
Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.
3. Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
4. Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.
5. Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa „zleje” się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe.
Komentarze