Lekko słodkie, trochę kwaśne i pełne aromatu ogórki kartuskie. Klasyka gatunku w moim wykonaniu.
Jeśli spróbujecie je zrobić koniecznie napiszcie jak am smakowały :)))
1 min
Łatwy
Składniki:
Ogórki oczywiście .
Baldachimy kopru około pół na słoik 600 ml.
papryka 1 szt. na 4 słoiki.
cebula 1 szt. na 4 słoiki.
ocet w proporcji 1 do 5 części wody
cukier 1 szklanka na 1 szklankę cukru
sól 2 łyżki na szklankę octu
ziele angielskie 5 ziaren na słoik
2 liście laurowe na słoik
kilka ziaren pieprzu ziarnistego
po łyżce gorczycy na słoik
Ogórki kartuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myję, czasami kroję w kawałki a czasami zostawiam całe, wkładam do słoików z pozostałymi warzywami i przyprawami.
Zalewę z octu, cukru, soli i wody zagotowuję i po ostygnięciu zalewam nią ogórki.
Pasteryzuję jakieś 10 minut od momentu zagotowania.
Smacznego.
Komentarze