Ogórki kartuskie

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Lekko słodkie, trochę kwaśne i pełne aromatu ogórki kartuskie. Klasyka gatunku w moim wykonaniu.
Jeśli spróbujecie je zrobić koniecznie napiszcie jak am smakowały :)))

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ogórki oczywiście .
    Baldachimy kopru około pół na słoik 600 ml.
    papryka 1 szt. na 4 słoiki.
    cebula 1 szt. na 4 słoiki.
    ocet w proporcji 1 do 5 części wody
    cukier 1 szklanka na 1 szklankę cukru
    sól 2 łyżki na szklankę octu
    ziele angielskie 5 ziaren na słoik
    2 liście laurowe na słoik
    kilka ziaren pieprzu ziarnistego
    po łyżce gorczycy na słoik

Ogórki kartuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki zalane przed pasteryzacją/ 1. Ogórki myję, czasami kroję w kawałki a czasami zostawiam całe, wkładam do słoików z pozostałymi warzywami i przyprawami.
    Zalewę z octu, cukru, soli i wody zagotowuję i po ostygnięciu zalewam nią ogórki.
    Pasteryzuję jakieś 10 minut od momentu zagotowania.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy