Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 30 min

Od mamy nauczyłam się kiszenia ogórków,Są smaczne,kwaśne i super na zupę ogórkową.

  • 30 min

Składniki:

  • ogórki
    koper
    czosnek
    chrzan
    zalewa:
    1litr przegotowanej ostudzonej wody
    1,5 łyżki soli

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w wekach 1. Na dno słoika,weka wkładamy koper a następnie szczelnie układamy umyte ogórki-kilka odkładamy.Do słoika dokładamy 1-2ząbki czosnku i kawałek chrzanu-wsuwamy je między ogórki.Zalewamy zimną zalewą.Przykrywamy dekielkiem-nie zakręcamy.Następnego dnia gdy ogórki trochę się skurczą w wolne miejsca dokładamy pozostałe ogóki by było szczelnie i żadne nie pływały luzem.Zostawiamy 2 dni by popracowały następnie zakręcamy a w przypadku weka zakładamy gumę i sprężynę.Wynosimy do piwnicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy