ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 20 min

przepis z biblioteczki poradnika domowego, z 1996r

  • 20 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków małych
    ok 2,5 litry wody
    4 płaskie łyżki soli
    na 1 słoik ogórków:
    1 ząbek czosnku
    liść laurowy
    kilka ziaren gorczycy
    2 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna pieprzu czarnego
    łodyga kopru
    kilka plastrów marchewki

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * osoloną wodę gotujemy i odstawiamy
    * ogórki myjemy i wkładamy ciasno do słoików
    * dokładamy przyprawy i zalewamy wodą (może być gorąca)
    * mocno zakręcamy, pozostawiamy do ostygnięcia odwrócone dnem do góry

    ogórki zrobiłam w 3 słoikach, poj ok 1litr, w 1 większym ok 1,5l :)

Komentarze

Podobne przepisy