Ogórki kiszone mojej Mamy

0 (0 ocen)

  • 5 min

Moja mama robi te ogórki od lat i są fenomenalne. Ja też nie mogę byc gorsza :) i ogórki e robię w ilościach hurtowych rok w rok i wszystkie w zimie znikają:)

  • 5 min

Składniki:

  • - ogórki

    - jeden duży ząbek czosnku

    - kawałek chrzanu

    - 2 sztuki ziela angielskiego

    - 2 listki laurowe

    - koper - 1 baldachim
    - 1 litr wody do zalewy
    - 1 duża kopiasta łyżka soli

Ogórki kiszone mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoik dokładnie wyparzamy. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w nim( słoiku ) jak najciaśniej. Najlepiej, żeby były tej samej wielkości. Kiedy włożymy ogórki, wkładamy jeden ząbek czosnku, ziele, listki i wpychamy jeden baldachim kopru.
    Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z łyżką soli. Gorącą zalewę wlewamy do słoika, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia. Ogórków nie trzeba już pasteryzować.

Porady

Przepis został podany na jeden litrowy słoik

Komentarze

Podobne przepisy