Moja mama robi te ogórki od lat i są fenomenalne. Ja też nie mogę byc gorsza :) i ogórki e robię w ilościach hurtowych rok w rok i wszystkie w zimie znikają:)
5 min
Składniki:
- ogórki
- jeden duży ząbek czosnku
- kawałek chrzanu
- 2 sztuki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- koper - 1 baldachim
- 1 litr wody do zalewy
- 1 duża kopiasta łyżka soli
Ogórki kiszone mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoik dokładnie wyparzamy. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w nim( słoiku ) jak najciaśniej. Najlepiej, żeby były tej samej wielkości. Kiedy włożymy ogórki, wkładamy jeden ząbek czosnku, ziele, listki i wpychamy jeden baldachim kopru.
Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z łyżką soli. Gorącą zalewę wlewamy do słoika, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia. Ogórków nie trzeba już pasteryzować.
Komentarze