Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

Sezon na ogórki trwa w najlepsze, dlatego jeśli tylko lubicie je w takiej wersji, to polecam :)

Składniki:

  • ok 3 kg ogórków
    2 średnie gałązki kopru wraz z baldachami
    1 średniej wielkości korzeń chrzanu
    4 ząbki czosnku

    Zalewa:
    2 litry wody
    60g soli

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim kamionkowym naczyniu układamy warstwę ogórków, dodajemy gałązki kopru, czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Układamy resztę ogórków.
    Odmierzoną,, osoloną ilością wody zalać ogórki. Jeśli chcemy, by szybciej się ukisiły zamiast zimnej wody użyjmy przegotowanej ciepłej, ale nie wrzącej. Naczynie przykrywamy talerzem.
    Zostawiamy w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe są już po kilku dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy