Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

Uwielbiane przez wszystkich!

Składniki:

  • Składniki :

    ogórki gruntowe ( małe, twarde ),
    sól ( 2 łyżki na 1,5L wody ),
    przegotowana i ostudzona woda,
    czosnek,
    koper świeży,
    świeży chrzan.

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki małosolne 1. Ogórki dokładnie umyj. Usuń szypułki. Następnie ułóż ciasno w słoiku. Pomiędzy ogórkami włóż czosnek, chrzan i koper. We wcześniej przygotowanej wodzie rozpuść sól. Wlej wodę z solą do słoika z ogórkami tak aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Przykryj słoik talerzykiem. Ostaw ogórki na 2-3 dni.


  • 2. Woda po 2-3 dniach powinna zrobić się mętna a ogórki żółtawe.
    Z ogórków możesz uciąć końcówki wtedy szybciej się zakiszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy