Ogórki małosolne domowej roboty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne małosolne ogórki wg. receptury mojej mamy.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg ogórków gruntowych
    - zestaw do kiszenia ogórków: chrzan ok. 4 cm, koper, czosnek 3 ząbki
    - 1 litr wody
    - 2 płaskie łyżki soli kamiennej
    - 2 słoiki pół litrowe

Ogórki małosolne domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i na godzinę wkładamy do zimnej wody. Po tym czasie odcinamy końcówki. W litrze wody gorącej wody rozpuszczamy sól.
  • 2. Czosnek obieramy, chrzan kroimy na mniejsze kawałki możemy też zetrzeć go na tarce. Na dnie słoika układamy koper, chrzan oraz pokrojony czosnek. układamy część ogórków, następnie dokładamy koper, chrzan i czosnek oraz ogórki do wysokości słoika układamy ciasno. Zalewamy przygotowanym roztworem z solą.

Porady

Gotowe ogórki otwieramy w zależności od preferencji niektórzy lubią je już po jednym dniu inni po troszkę dłuższym czasie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy