ogórki małosolne z dodatkiem świeżej kolendry

0 (0 ocen)

Aromatyczne ogórki małosolne.

Składniki:

  • proporcje na litr wody:
    łyżka soli morskiej
    1 ziele angielskie
    liść laurowy
    ząbek czosnku
    kawałek chrzanu, około 3 cm
    świeży koper najlepiej już kwitnący
    liść chrzanu
    świeża kolendra
    litr ciepłej wody

    ogórki gruntowe

Ogórki małosolne z dodatkiem świeżej kolendry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki ciasno układamy w naczyniu kamionkowym 1. Umyte ogórki ciasno układamy w słoiku bądź naczyniu kamionkowym.
  • zioła 2. Na wierch naczynia wkładamy zioła i przyprawy.
  • 3. Całość zalewamy ciepłą przegotowaną i osoloną wodą. Ogórki powinny być przykryte wodą. Całość przykrywamy liściem chrzanu.
  • 4. Odstawiamy w ciepłe miejsce o stałej temperaturze na 2-3 dni.

Porady

Dodatkowo możemy postawić miseczkę lub talerz z ciężarkiem by ogórki były cały czas zanurzone. Nie pisałam proporcji dla kolendry i koperku bo to rzecz gustu moim zdaniem czym więcej tym lepiej, ale tak mniej więcej na 3-4 kg ogórków daję po dużej wiązce kopru i kolendry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy