Ogórki marynowane po kartusku

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdybym tak chciała utworzyć ranking moich ulubionych marynat z ogórków, to po ogórkach po żydowsku właśnie kartuskie zajęłyby drugie miejsce

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    papryka czerwona
    cebula
    marchewka
    ziele angielskie
    gorczyca
    liść laurowy
    koper (baldachimy nasion)
    czosnek

Ogórki marynowane po kartusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy zagotowujemy. Do słoików na dno wkładamy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 ząbki czosnku, kawałek baldachimu kopru, kilka plasterków marchewki, dwa plastry cebuli lub 2-3 całe małe. Do tak przygotowanych słoików wkładamy umyte i najlepiej nieco mniejsze ogórki i kilka pasków papryki (4-6). Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i wkładamy do pasteryzacji na 10 minut.

Porady

Ogórki kartuskie bardzo dobrze smakują jako dodatek do pasztetów, pieczeni wieprzowych, czy innych wędlin podawanych na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy