Te ogórki świetnie pasują na kanapkę, a także do drugiego dania. Możemy chrupać je także same. Mają słodki, a jednocześnie kwaskowy smak. Robię je od lat, a co roku coraz więcej słoiczków :)
Składniki:
• 2,5 kg ogórków,
• ZALEWA:
• 1 szklanka octu,
• 5 szklanek wody,
• 5 łyżek musztardy,
• 3 płaskie łyżki soli,
• 1 szklanki cukru,
• Do każdego słoika: 2 liście laurowe, 2 ziele angielskie, 3 ziarenka pieprzu, ½ łyżeczki gorczycy, gałązka kopru
Ogórki musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki obieramy i kroimy w słupki. Do każdego słoika wkładamy ziele, pieprz, liście laurowe i gorczycę. Następnie układamy ściśle pionowo ogórki. Składniki zalewy łączymy ze sobą ( oprócz musztardy) i zagotowujemy.
2.Zalewę studzimy i dodajemy musztardę, dokładnie ją roztrzepujemy. Wystudzoną zalewą zalewamy słoiki, na wierzch kładziemy gałązkę kopru. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.
Życzę smacznego
Komentarze