Ogórki nadziewane jajami i rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Druga odsłona łódeczek z ogórka. Świetna przystawka, śniadanie czy kolacja :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 duże długie ogórki
    -2 jaja ugotowane na twardo
    -2 pęczki rzodkiewek
    -2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
    -1 łyżka siekanego koperku
    -1 łyżka siekanego szczypiorku
    -sól, pieprz do smaku

Ogórki nadziewane jajami i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i kolejno na kawałki o dł. 5-6 cm. Ostrożnie wydrążyć miąższ. Można go później wykorzystać np. do chłodnika z ogórków.
  • 2. Obrane jaja posiekać, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kilka zostawić w całości. Dodać koperek, szczypiorek, śmietanę lub jogurt, wymieszać razem, posolić i popieprzyć do smaku.
  • 3. Wydrążone ogórki napełnić farszem, przybrać talarkami rzodkiewki.
    Ułożyć na liściach sałaty.

Porady

Farsz najlepiej posolić przed samym napełnieniem i podaniem łódeczek, aby zapobiec puszczania soku z rzodkiewki. Farsz wtedy może wyjść zbyt rzadki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy