Ogórki po szwedzku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

słodko - kwaśne , idealne jako dodatek do dań głównych oraz na kanapki

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych
    0,5 kilograma cebuli
    2 większe marchewki

    ZALEWA

    1 szklanka cukru
    2 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1 łyżka soli

    do każdego słoika:
    koper
    0,5 łyżeczki gorczycy
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego

Ogórki po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki opłukać. Odciąć końcówki i poszatkować w plastry (ze skórą). Cebule obrać i pokroić w piórka. Marchewki obrać i pokroić w plastry.
    Do każdego wyparzonego słoika włożyć kilka plastrów marchewki, koper, gorczycę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, cebulę i ogórki.
    Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Przestudzić.
    Zalewą zalać ogórki. Zamknąć.
    Pasteryzować 10 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy