Ogórki w musztardzie i tabasco

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Ogórki z musztardą chyba każdy zna.
Ja wzbogaciłam je o nutkę ostrości czyli dodałam tabasco.
Jeszcze ich nie próbowałam bo muszą się przegryźć.
Zalewa miała fajny smak więc ogórki będą dobre.
I możecie wykorzystać ogórki większe, nie muszą być małe.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ok. 3 kg większych ogórków
    1,5 l wody
    1 szk cukru
    1 szk octu
    sól do smaku
    2 łyżki musztardy stołowej ( lub sarepskiej )
    2,5 łyżki tabasco

Ogórki w musztardzie i tabasco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki.
    Usunąć gniazda nasienne i pokroić jeszcze na połówki.
    Nałożyć ogórki do słoików.
    Składniki zalewy zagotować i zalać nią ogórki.
    Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania wody w garnku.
    Wystudzone słoiki z ogórkami przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy