Ogórki jako dodatek do mięsa o charakterystycznym, dość ostrym smaku oraz unikalnym aromacie, który daje nam pieprz ziołowy. Jego smak jest jednak sporo łagodniejszy od tradycyjnego pieprzu. Ogórki są pyszne i proste w przygotowaniu.
Ogórki w pieprzu ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.. Cebulę obieramy i również kroimy w plastry.
Wszystkie składniki: ogórki, cebule, cukier, ocet, sól, pieprz, mieszamy dokładnie w misce i zostawiamy na 2 godziny.
2.Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
3.Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Gotowe, smacznego.
Komentarze