Ogórki w pieprzu ziołowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ogórki jako dodatek do mięsa o charakterystycznym, dość ostrym smaku oraz unikalnym aromacie, który daje nam pieprz ziołowy. Jego smak jest jednak sporo łagodniejszy od tradycyjnego pieprzu. Ogórki są pyszne i proste w przygotowaniu. 

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 kg ogórków
    · 6 średnich cebul
    · 3 szklanki cukru
    · 3 szklanki octu
    · 2 łyżki soli
    · 2 opakowania pieprzu ziołowego

Ogórki w pieprzu ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.. Cebulę obieramy i również kroimy w plastry.
    Wszystkie składniki: ogórki, cebule, cukier, ocet, sól, pieprz, mieszamy dokładnie w misce i zostawiamy na 2 godziny.
  • ogórki 2. Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
  • ogórki 3. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    Gotowe, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy