Ogórki w zalewie musztardowej

0 (0 ocen)

Dodatek ostrej musztardy sarepskiej oraz papryczki chili nadaje ogórkom lekko pikantnego smaku. Przepis pochodzi z książki "Przetwory z warzyw", wydawnictwa Dragon.

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    liście laurowe
    gorczyca
    ziele angielskie
    korzeń chrzanu
    czosnek
    kilka gałązek kopru wraz z baldachami

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    3 łyżki soli
    mały słoiczek musztardy sarepskiej

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego i po 2 liście laurowe.
    Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy, a następnie zalewamy ogórki tak, by były całkowicie przykryte. Gwinty słoików wycieramy do sucha, podobnie pokrywki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 5-10 minut, by nie doprowadzić do rozgotowania ogórków.

Komentarze

Podobne przepisy