Dodatek ostrej musztardy sarepskiej oraz papryczki chili nadaje ogórkom lekko pikantnego smaku. Przepis pochodzi z książki "Przetwory z warzyw", wydawnictwa Dragon.
Składniki:
3 kg ogórków
liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
korzeń chrzanu
czosnek
kilka gałązek kopru wraz z baldachami
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
mały słoiczek musztardy sarepskiej
Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego i po 2 liście laurowe.
Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy, a następnie zalewamy ogórki tak, by były całkowicie przykryte. Gwinty słoików wycieramy do sucha, podobnie pokrywki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 5-10 minut, by nie doprowadzić do rozgotowania ogórków.
Komentarze