ogórki z chilli

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ostre ogóreczki, idealne na kanapkę ale też do wódeczki :)

  • 12 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków
    4 łyżki soli
    8 łyżek oleju
    3 łyżeczki chilli
    główka czosnku
    1 kilogram cukru
    3 szklanki octu

Ogórki z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Włożyć do miski i posolić. Odstawić na 6 godzin. Ocet z cukrem zagotować i ostudzić. Po tym czasie zlać wodę, jaką puściły ogórki. Dodać olej, chilli i pokrojony w plasterki czosnek. Zalać je ostudzoną zalewą i odstawić na noc. Potem wyciągnąć ogóreczki z zalewy, włożyć do słoików, zalać z powrotem zalewą i pasteryzować 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy