Ogórki z koperkowym winegretem

0 (0 ocen)

Nietypowa mizeria z ogórków gruntowych z koperkowym sosem winegret zamiast śmietany.

Składniki:

  • 500 g młodych ogórków gruntowych
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka musztardy delikatesowej
    1 płaska łyżeczka cukru
    szczypta pieprzu
    2 łyżki posiekanego koperku

Ogórki z koperkowym winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, osuszamy i szatkujemy w cienkie plasterki. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Następnie odciskamy wytworzony sok.
  • 2. Do słoiczka wkładamy oliwę, ocet winny, musztardę, pieprz i cukier, zakręcamy i potrząsamy, aż składniki się połączą. Do sosu wkładamy koperek i dokładnie mieszamy.
  • 3. Sos dodajemy do ogórków, mieszamy i od razu podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy