1.Nerki przekrawamy i moczymy ok. godziny. Odcedzamy. Zalewamy wodą i 3-krotnie zagotowujemy, za każdym razem zmieniając wodę. Studzimy i kroimy w kostkę.
2.Kości myjemy i zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy ok. 30 minut z liśćmi i zielem.
3.Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy do wywaru, solimy i gotujemy ok. 30 minut. Warzywa wyjmujemy, wkładamy nerki i gotujemy 15 minut. Marchewkę kroimy w kostkę.
4.Ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dusimy na maśle ok. 10 minut. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy będą miękkie, ogórki i marchewkę. Śmietanę mieszamy z mąką i zabielamy zupę. Doprawiamy i zagotowujemy.
Komentarze