Ogórkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubiona zupa mojego syna Karola.

Składniki:

  • 30 dag kości od schabu
    3 wieprzowe nerki
    pęczek włoszczyzny
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela ang.
    3-4 ogórki kiszone
    4 ziemniaki
    łyżeczka masła
    łyżeczka mąki
    12 dag śmietany
    sól, pieprz

Ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nerki przekrawamy i moczymy ok. godziny. Odcedzamy. Zalewamy wodą i 3-krotnie zagotowujemy, za każdym razem zmieniając wodę. Studzimy i kroimy w kostkę.
  • 2. Kości myjemy i zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy ok. 30 minut z liśćmi i zielem.
  • 3. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy do wywaru, solimy i gotujemy ok. 30 minut. Warzywa wyjmujemy, wkładamy nerki i gotujemy 15 minut. Marchewkę kroimy w kostkę.
  • 4. Ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dusimy na maśle ok. 10 minut. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy będą miękkie, ogórki i marchewkę. Śmietanę mieszamy z mąką i zabielamy zupę. Doprawiamy i zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy