Zupa ogórkowa z małosolnych

0 (0 ocen)

Pyszna zupka, która teraz w sezonie u nas króluje.

Składniki:

  • 6 ogórków małosolnych
    1 duża marchew
    1 pietruszka (korzeń)
    6 średnich ziemniaków
    4 skrzydełka
    1 udka
    liść selera
    liść pora
    gałązka maggi
    ziele angielskie
    pieprz, sól
    papryka ostra
    3 litry wody
    1 szklanka wody z ogórków małosolnych

Zupa ogórkowa z małosolnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść selera, pora, maggi oraz ziele angielskie, wsypujemy pół łyżeczki soli, zalewamy woda i gotujemy na wolnym ogniu. gdy pojawią sie szumowiny zbieramy łyżką
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, a obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórka ścieramy również na tarce o grubych oczkach.
    Gdy mięso bedzie miękkie dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Wlewamy szklankę wody z ogórków, gotujemy ok 5 min, przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką ostrą. Zupę możemy posypać natką pietruszki lub koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy