Ogórkowa ze szczawiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest bogata w witaminy. Wybornie smakuje z gorącymi grzankami.

Składniki:

  • ● 70 dag surowych ogórków
    ● 6 dag szczawiu ze słoika
    ● pęczek włoszczyzny
    ● 25 dag kości
    ● szkl. mleka
    ● 2 łyżki mąki
    ● sól
    ● 3 dag masła
    ● żółtko
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki

Ogórkowa ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy,
    myjemy i wraz z kośćmi wkładamy
    do garnka. Wlewamy
    2 l wody i gotujemy wywar.
  • 2. Ogórki obieramy, przekrawamy
    na pół i ścieramy na
    tarce o dużych oczkach. Dodajemy
    masło, cukier, mleko
    i szczaw, solimy. Przekładamy
    do drugiego garnka i dusimy
    20 minut.
  • 3. Wywar przecedzamy, wlewamy
    do ogórków i zaprawiamy
    mąką. Gotujemy, dodajemy
    żółtko wymieszane
    z o drobiną wywaru, solimy.
    Wsypujemy zieleninę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy