Okoń z Masełkim Czosnkowym

0 (0 ocen)

Aromatyczna,soczysta ryba.Polecam :)

Składniki:

  • 1 Okoń morski świeży ( ja kupiłam w Biedronce już wypatroszonego)
    2 zabki czosnku
    1/2 łodygi selera + 3 małe gałązki natki od selera
    3 plastry cytryny
    1 łyzka masła
    1 łyzeczka przyprawa do ryb
    sól,pieprz wg.uznania
    folia aluminiowa do zawinięcia
    1 łyzka oliwy do posmarowania foli

Okoń z masełkim czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Okoń z Masełkim Czosnkowym 1. Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.Robimy masło czosnkowe.Tj. obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,dodajemy łyżkę masła i mieszamy na jednolitą papkę.Łodygę selera wraz z natką siekamy a cytrynę (plastry) kroimy na cztery lub na dwa.
    Okonia nacinamy z obu stron w czterech miejscach.W ponacinana rybę wciskamy masło czosnkowe.Środek solimy i wkładamy cytrynę i posiekany seler.
    Tak przygotowaną rybę układamy na wysmarowanej oliwą foli aluminiowej.Kropimy cytryną,posypujemy solą i pieprzem,przyprawą do ryb i pozostała natką selera.Oczywiście z obu stron. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Pod koniec pieczenia odwijamy folię i zapiekamy ją jeszcze 10 minut i możemy podawać.

Komentarze

Podobne przepisy