Okrągłe cynamonki

0 (0 ocen)

Okrąglutkie bo pieczone w formie małych kuleczek. Po upieczeniu świetnie się odrywa po kawałeczku.Mała niewinna przekąska. Aromatyczne drożdżówki z cynamonem. Niezwykle puszyste.

Składniki:

  • Składniki :
    1,5 opakowania suchych drożdży (10g) ,
    1/2 szklanki cukru,
    4 - 4,5 szklanki mąki,
    1,5 szklanki ciepłego mleka,
    50g masła,
    szczypta soli,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżeczki cynamonu.

Okrągłe cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Okrągłe cynamonki 1. Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier (1/2 szklanki), sól i wymieszaj składniki. Dolewamy mleko i wyrabiamy giętkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50minut. Lepimy kulki w wielkości orzecha laskowego i obtaczamy w roztopionym maśle a potem w cukrze (2 łyżki) wymieszanym z cynamonem. Metalową formę na muffinki smarujemy masłem. Układamy kulki w formie na muffinki, około 5-6 małych kuleczek do foremki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy