Okrąglutkie bo pieczone w formie małych kuleczek. Po upieczeniu świetnie się odrywa po kawałeczku.Mała niewinna przekąska. Aromatyczne drożdżówki z cynamonem. Niezwykle puszyste.
Okrągłe cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier (1/2 szklanki), sól i wymieszaj składniki. Dolewamy mleko i wyrabiamy giętkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50minut. Lepimy kulki w wielkości orzecha laskowego i obtaczamy w roztopionym maśle a potem w cukrze (2 łyżki) wymieszanym z cynamonem. Metalową formę na muffinki smarujemy masłem. Układamy kulki w formie na muffinki, około 5-6 małych kuleczek do foremki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.
Komentarze