Oliwki z pomarańczą i cytryną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Hiszpańskie tapas.

  • 15 min

Składniki:


  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
    250 g zielonych oliwek
    250 g czarnych oliwek
    2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    3 drobno posiekane dymki
    szczypta cynamonu
    4 łyżki octu winnego
    5 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z pomarańczy
    łyżka posiekanej mięty
    łyżka posiekanej natki pietruszki

Oliwki z pomarańczą i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona kopru i kumin prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy szczyptę cynamonu ,uprażone nasiona i oliwki. Przygotowujemy sos. Ocet ,oliwę i sok mieszamy z posiekaną dymką ,miętą i natką pietruszki. Dodajemy do oliwek ,mieszamy ,zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 48 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy