Omlet na jabłkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Nie ma to jak zacząć dzień takim pysznym omletem, od razu przybywa sił.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 średnie jabłka
    3 łyżki wody
    1 łyżka masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 18 %
    4 łyżki mąki pszennej
    3 jajka

Omlet na jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • prażone jabłka 1. Jabłka kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, podlewamy wodą i słodzimy 2 łyżkami cukru, dusimy około 5 minut.
  • wylane ciasto na jabłka 2. Ubijamy 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy śmietanę żółtka i mąkę, delikatnie łączymy. Na jabłka, w których powinien być sok, wlewamy nasze ciasto, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy około 5-10 minut. Sprawdzamy poruszając patelnią czy ciasto jest upieczone.
    Gotowego omleta przewracamy na talerz.

Porady

Możemy polać jakimś słodkim sosem ale nam najlepiej smakuje taki bez dodatkowych ulepszeń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy