Nie no, na śniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję na oko. Ale dla Was postarałam się być bardziej precyzyjna ;) Miłego dnia, pełnego energii! :)
Omlet warzywny z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy tłuszcz. W garnuszku energicznie mieszamy jajka z mlekiem i z parmezanem.
2. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną. Potem przewracamy omlet na druga stronę, albo chwilkę pieczemy w piekarniku. Ja tego nie robiłam i jadłam prosto z patelni ;) Omlet posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze