Omlet z białek z pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Mój pierwszy omlet zrobiony z białek. Dodałam do niego pokrojone liście pokrzywy. Smak jak dla mnie bardzo dobry. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 białka
    1 łyżka mąki
    2 garście sparzonej pokrzywy
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    olej do smażenia

Omlet z białek z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z białek z pokrzywą 1. Liście pokrzywy myjemy i sparzamy gorącą wodą, odsączamy na sitku. Odsączone i wyciśniete z wody liście pokrzywy, kroimy bardzo drobno.
    Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywno. Do piany dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy.
    Na rozgrzany olej delikatnie wylewamy masę i smażymy przez kilka minut, aż spód się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy