Omlet z botwiną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie ma nic bardziej wiosennego od podsmażonej botwiny i nuty świeżej natki pietruszki. Do tego ten omlet jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, dzięki czemu nie będziecie marnować słonecznych dni w kuchni.

  • 20 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - pęczek botwiny (4 buraczki)
    - pół dużej cebuli
    - pęczek natki pietruszki
    - oliwa z oliwek
    - sól, pieprz
    - oregano

Omlet z botwiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy drobno cebulę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Kroimy botwinę – buraczki, łodygi i liście – i dodajemy do zblanszowanej cebuli. Smażymy całość na dużym ogniu do momentu, aż buraczki zmiękną. Doprawiamy całość solą, pieprzem i oregano i zalewamy jajkami. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smażymy przez kilka minut pod przykryciem. Gdy jajko na górze lekko się zetnie, przewracamy na drugą stronę przy użyciu talerza. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Porady

Warto dodać, że jest to wersja podstawowa. Ten omlet będzie smakował świetnie z dodatkiem sera pleśniowego lub podany z dressingiem na bazie jogurtu naturalnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy