Danie to jadłam po raz pierwszy u mojej przyszłej teściowej- o przepis nie pytałam tylko podpatrzyłam co w nim jest i zrobiłam swój własny w domu :). Smakuje tak samo jak u niej i do tego jest prosty i smaczny.
Omlet z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki pokroić w kostkę, pomidory wcześniej oparzyć i obrać ze skórki, można także wyjąć pestki. Na patelni zeszklić cebulę na maśle, dodać kiełbasę, pieczarki i paprykę- smażyć uważając by się nie przypaliło około 15minut, przyprawić do smaku wedle uznania.Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodać pomidory i smażyć dalej, aż pomidory zamienią się w sos. Do miski wbić jajka, dodać mleko oraz pieprz i sól i roztrzepać całość. Następnie wlać całość na patelnię, przykryć i pilnować, aż jajka się zetną. Gdy danie będzie gotowe patelnię zdjąć z ognia i posypać całość serem lub położyć całe plasterki sera na powierzchnię i przykryć na chwilę ponownie przykrywką- ser się roztopi. Danie podawać najlepiej z ryżem.
Komentarze