Omlet z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka połączyć z mlekiem, śmietanką bądź wodą. Wymieszać ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Delikatnie i krótko ubić. Rozgrzać patelnię. Dodać łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, wylać jajka. W trakcie smażenia lekko potrząsać patelnią. Omlety smażymy krótko, aby wewnętrzna strona była miękka i pulchna. Gotowy omlet zsuwamy na talerz. Na połowę nakładamy nadzienie i przykrywamy. Ozdobić natką pietruszki.
Groszek wraz z łyżką lub więcej zalewy przełożyć do rondelka. Podgrzać. Odsączyć z wody. Przełożyć ponownie do rondelka, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Lekko zasmażyć. Przełożyć jako nadzienie do omleta.
Omlety robimy w proporcji 1:1. 1 jajo 1 łyżka mleka. 3 jaja 3 łyżki mleka. Zależy od wielkości patelni.
Komentarze