Omlet z młodymi pędami czosnku

0 (0 ocen)

Puszysty i aromatyczny, w sam raz na śniadanie.

Składniki:

  • 4 jajka
    5 - 7 pędów czosnku
    4- 5 gałązek kopru
    4 łyżki mleka
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka masła
    sól
    pieprz
    szczypiorek

Omlet z młodymi pędami czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Przygotować potrzebne składniki. Młode pędy czosnku pokroić na kawałki ok. 2 cm, koper posiekać. Piekarnik włączyć na 180stopni z włączoną górną grzałką.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli.
  • 3. Żółtka roztrzepać z mlekiem i szczyptą pieprzu, dodać koper. Połączyć z białkami i wymieszać.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pędy, dodać masło i wylać masę jajeczną. Przykryć patelnię przykrywką.
  • 5. Smażyć na wolnym ogniu do momentu zrumienienia spodu a następnie wstawić na górną półkę piekarnika na 2 - 3 minuty.
    Wyłożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy