U nas sezon na młode,pyszne i zdrowe pokrzywy trwa.Najpierw parzę z nich pyszną herbatkę a potem pokrzywy wykorzystuję do różnych dań np.do jajecznicy czy omletu:)
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Na omlet:
3 jajka
szczypta soli i pieprzu
Na wierzch:
pół kostki serka topionego(50gram)
garść sparzonych pokrzyw
sól,pieprz do smaku
margaryna lub masło
Omlet z pokrzywami i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijam na puch trzepaczką,dodaję szczyptę soli i pieprzu.Pokrzywy (same wierzchnie liście)myję i zaparzam(wywar z nich służy mi jako herbatka).Na patelnie daję kawałeczek masła lub margaryny,gdy się stopi wlewam jajka,smażę na omlet.Na wierzch układam pokrojone pokrzywy,daję pokrojony serek topiony.Przykrywam pokrywką i piekę do ścięcia się jajek z góry i zapieczenia sera:)Posypuję do smaku solą i pieprzem:)
Komentarze