Omlet z pokrzywami i serkiem topionym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

U nas sezon na młode,pyszne i zdrowe pokrzywy trwa.Najpierw parzę z nich pyszną herbatkę a potem pokrzywy wykorzystuję do różnych dań np.do jajecznicy czy omletu:)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Na omlet:
    3 jajka
    szczypta soli i pieprzu
    Na wierzch:
    pół kostki serka topionego(50gram)
    garść sparzonych pokrzyw
    sól,pieprz do smaku
    margaryna lub masło

Omlet z pokrzywami i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijam na puch trzepaczką,dodaję szczyptę soli i pieprzu.Pokrzywy (same wierzchnie liście)myję i zaparzam(wywar z nich służy mi jako herbatka).Na patelnie daję kawałeczek masła lub margaryny,gdy się stopi wlewam jajka,smażę na omlet.Na wierzch układam pokrojone pokrzywy,daję pokrojony serek topiony.Przykrywam pokrywką i piekę do ścięcia się jajek z góry i zapieczenia sera:)Posypuję do smaku solą i pieprzem:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy